Blogumu yazmaya basladigim gunden beri ismini duyanlar "o ne ki?" diye sorup durdular bana. Ben de anlattim her defasinda.
Bizim memlekette Ramazan Bayrami yaklastimi es dost toplanir yaparlar bu coregi. Bayramda misafirlere ikram etmek icin. Ama oyle az buz degil, kilolarca undan yapilir. Bez cuvallara konup haftalarca saklanir. Bozulmaz, kuflenmez, eksimez, biseycik olmaz. Kahvaltida, piknikte, cayda yenir de yenir.
Ramazan' in o son gunleri yaklastimi mis gibi bir koku sarar sehri. Her evde yapilir ya ondan mutevellit baharat kokulari yayilir disari.
Ne zaman duysam bu kokuyu cocuklugumun bayramlarina goturur beni. Hani buyukler derdi ya "ah o eski bayramlar" diye, anlamazdim. Simdi ben de buyudum galiba, anliyorum.
Hala eskisi gibi her evde yapiliyormu memleketimde bilmiyorum. Gitmeyeli uzuuuun yillar oldu.
Ama annem, gozumun nuru, canimin ici annem ne zaman ziyaretine gidecek olsak ozlemislerdir diye tum maharetini doker ortaya, gunun anlam ve onemine uygun olarak.
Yillar sonra bayram ziyaretine gidince usenmemis yine yapmis sevdigim ne varsa. En basta da bayram kombesini. Ben de cok ozlemistim gercekten. Ellerine saglik annecigim.
Simdi ben receteye normal olculerin yarisini yazacagim ama siz denemek ister ve olculeri yine de fazla bulursaniz sizde yarisini yapin.
Malzemeler:
* Firindan alinmis 1 ekmek hamuru
* 2.5 kg un
* 1/2 kg tahin
* 1/2 lt sivi yag+margarin
* 750 ml sut
* 1 kg toz seker
* 2 paket kabartma tozu
* Karanfil, kabuk tarcin, rezene, corek otu, susam
Yapilisi:
* Firindan aldiginiz ekmek hamurunu 2 bardak un ve ilik su ekleyerek cogaltin.
* Uzerini islak bir bezle kapatarak mayalanmasi icin kabarana kadar bekletin.
* Sut, seker, tahin ve yagi karistirip mayalanan hamura ilave edin.
* Karanfil, tarcin ve rezeneyi doverek toz haline getirin.
* Baharatlari corekotu ve kabartma tozu ile birlikte kalan una karistirin.
* Unu hamura katarak cogaltin. Yumusak kivamli bir hamur elde etmelisiniz.
* Hamurdan istediginiz buyuklukte parcalar kopartip avucunuzda yuvarlayarak sekil verin.
* Genis bir tabagin icinde susam, 1 yemek kaigi toz seker ve 2 yemek kasigi suyu karristirin.
* Sekillendirdiginiz hamuru bu karisima bastirin.
* Onceden isittiginiz firininizda, varsa odun atesi ayarinda yoksa en yuksek derecede uzeri kizarana kadar
pisirin.
Not: Firin tepsinizi yaglamaniza gerek yok.
Afiyet olsun...
Tebrikler gelisim super..
YanıtlaSilMerhaba canım hemen iadeyi ziyarete geldim.Ta
YanıtlaSilvuğumu beğenmene sevindim.Gerçekten çok leziz.
Ellerine sağlık kömbeler süper sevgiler...
kokusu bana dek geldi canım gercektende şahane olmuş
YanıtlaSilafiyet bal olsun
anneciğininde ellerine sağlık
canım bizim oralardada bayramda yaparlar kömbe senin yazını okuyunca aklıma geldi bende en kısa zamanda onu yayınlayayım
öperim şekercim
Çok güzel olmuşlar belli, ellerinize sağlık
YanıtlaSilSevgilerimle:)
Öncelikle gecmis bayramin mübarek olsun arkadasim... Sonra da ellerine saglik diyor, sevgilerimi yolluyorum...
YanıtlaSilCanım blogunu ilk defa gördüm ve çok beğendim,herşey çok hoş,başarılar..Sevgilerrr...
YanıtlaSilcanım,
YanıtlaSilSayende yeni bir şey öğrendim, güzel olduğuna inanıyorum, sevgiler...
Bu bayram kömbesi arkadaşın teyzesinden taa antepten geldi geçenlerde. ilk kez onda yedim.. Susamlı susamlı pek güzeldi:)
YanıtlaSilMerhabalar
YanıtlaSilBen Osmaniye doğumlu biri olarak kömbeyi çok severim.
Hele çocukluğumda gül yaprakllarıyla hazırlanan gülsuyu ile yemeğe bayılırdım.
Şuan dolabım da memleketten gelirken getirdiğim kömbeden bir miktar duruyor:)
Blogunuzu sık sık ziyaret edeceğim inşallah
Selam ve sevgiler
Ayşegül
Esselamu aleykum,güzel ziyaretiniz beni çok sevindirdi,çok teşekkürler.
YanıtlaSilAnnem de kömbe yapardı ama sizinkinden çok farklı,sizin kömbe içindeki rezene, corek otu, susam bana antep kahkesini hatırlattı,eminim tadı nefistir.
sevgilerimle...
merhaba
YanıtlaSilblogunuzu ziyaret ettim çok nezih
her şey o kadar güzelki hemen ayrılamadım.
KÖMDE ismi o kadar tanıdık geldiki merak ettim.
bizde kömbeyi biliriz ama sizinkinden farklı
biz hamuru kendimiz yaparız içine süt,peynir,yogurt koyarız günlerce ısıtıp dilimleyip her şekilde yenir .
Ellerinize sağlık .
Hoşçakalın.