22 Eylül 2010 Çarşamba

KATIKLI DOLMA

 Cok degil, bundan sadece dort yil once deselerdi bana "dunya mutfaklarini cok seveceksin" diye, guler gecerdim. Dort yilda cok sey degisti hayatimda, mutfagimda ise daha da cok ...

 Artik oyle burun kivirmiyorum, o neymis, bu neymis(!) diye. Aksine "tadi nasildir acaba?, denesem mi?" lere basladim. Firsatini buldum mu kacirmiyorum hic yeni bir lezzetle damagimi tanistirma sansini. Hele bir de ev ahalisi begenirse, tamamdir iste.
Daha dun fast foodlarda yedigim pizza ve hamburgerle sinirliyken dunya mutfagi(!) kulturum ( ki ben fast food hic sevmem ve cooook nadiren yerim), bugun uzak dogudan Italya' ya, arap mutfagindan meksikaya bicok yemek bilir oldum. Ustelik bilmekle kalmayip mutfagimin sik yapilanlar bolumune bile eklendi kendileri. Artik sekerli yemekler, tuzlu tatlilar da yiyebiliyorum yani.

  Ama herseye ragmen damak lezzeti sarayimin tahtinda, hic suphesiz,CANIM TURKIYEM' in guzel yemekleri oturuyor. Digerleri hep ondan sonra... Dogusundan batisina, kuzeyinden guneyine her yeri lezzet dolu vatanimin. Cesit cesit, renk renk, aroma aroma...

 Iste onlardan biri de katikli dolma. Aslinda bir ana yemek olmasina ragmen, kendisiyle karsilasmamiz bir cay davetine rastliyor. Dolayisiyla benimde hem ana yemek, hem cay daveti listelerimde yerini saglamca aliyor.

  Basligi gorunce "ust uste dolma tarifimi olur?" diyenler olmustur belki. Ama bu oyle siradan bi dolma degil. Adi dolma, etkisi bambaska bisey. Inanmazsaniz deneyin kendiniz gorun:)
Malzemeler:
* 200 gr kiyma
* 1 cay bardagi ince bulgur
* 1 orta boy kuru sogan
* 2 sarimsak
* Yogurt
* Kuru reyhan, kuru nane, kirmizi biber, tuz

Yapilisi:
* Kucuk kucuk dogradiginiz sogani, biraz kuru reyhan, tuz ve bulgur ile kiymaya karistirip biraz su ekleyerek yogurun.
* Kabaklarin icini dolmalik olarak oyun.
* Hazirladiginiz harc ile  kabaklari doldurun ve 1 parmak genisliginde kesin.
* Genis bir tencereye dizip uzerine deyecek kadar su ile  pisirin.
* Pisen dolmalari bir kevgir yardimi ile servis tabagina alin.
* Sarimsaklari ezerek veya rendeleyerek yogurda karistirip dolmalarin uzerine dokun.
* Kucuk bir cezvede isittiginiz yaga kirmizi biber ve kuru nane ekleyerek bunu da yogurdun uzerine gezdirin.

Afiyet olsun. . .

6 yorum:

  1. Çok leziz ve iştah açıcı bir görüntüsü var. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. Canım ellerine sağlık bayılırım katıklı dolmaya
    süper olmuş sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. oh fancy indeed!
    what a delightful post!
    splendid! x

    YanıtlaSil
  4. Bizde dolmaların hiçbiri sarmısaklı yoğurtsuz yenmez.Zeytinyağlısı etlisi farketmez ama bu bambaşka görünüyor gözüme şimdii:))Ellerine sağlık canımcım..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. ellerine sağlık çok güzel olmuş afiyet şifa olsun ne güzel değişik tadları öğrenip yapmak

    YanıtlaSil
  6. Bitlisin süper bir yemeğidir. Nefis görünüyor

    YanıtlaSil

Blogumu ziyaret edip yorum birakarak zengillik katan herkese tesekkurler.
Yorumlariniz onaylandiktan sonra yayinlanacaktir.

Related Posts with Thumbnails