20 Eylül 2010 Pazartesi

BIBER DOLMASI

 Insan elindekilerin degerini bilmiyor cogu zaman. Kim ne derse desin, nasil uyarirsa uyarsin nafile. Elinde ya, sahip ya, kiymetsiz iste. Oysa sahip olmadigi en basit bisey bile kiymetleniyor baskasindaysa eger. Degerinin cok cok uzerinde kiymet goruyor. Bosuna dememisler "komsunun tavugu komsuya kaz gorunur" diye. Dolmalik biberle bizim aramizdaki iliskide boyle iste. Elimin altindayken bilmemisim meger kiymetini. Simdi bende yok ya oylece ic geciriyorum "nerde Turkiydeki biberler" diye. Eger yasadiginiz memlekette dolmalik biberler ayva buyuklugundeyse, elma buyuklugunde olanlara "aaaa minicikmis!" tepkisini verebiliyorsunuz. Ve asil olmasi greken limon buyuklugundeki biberleri bulunca da hazine bulmus gibi seviniyorsunuz. 
 Eskiden elimin altindayken binbir turlu bahaneyle begenmedigim biberleri simdi Turkiye' den ayila bayila getirir oldum. Veee bayram donusu getirdigim biberlerimden dolma yaptim dun aksam. Kucagimda olisimle tek elle yemek yapma konusunda uzman oldum bu arada. Ama olisimde elinin lezzetini katinca yemege daha bi baska, daha bi guzel oldu dolmalar.
         
           

Malzemeler:
* 20 adet limon buyuklugunde dolmalik biber
* 2 su bardagi pirinc
* 2 bas orta boy sogan
* 4-5 dis sarimsak
* 2 orta boy domates
* Zeytinyag
* Kuru nane, kimyon, kirmizi pul biber, tuz
* 1 tane limon
* 1 corba kasigi domates salcasi
* 1 corba kasigi biber salcasi

Yapilisi:
* Kuru sogan, sarimsak ve domatesleri kucuk kucuk dograyin.
* Tum malzemeyi birbirine karistirin.
* Biberlerin cekirdeklerini cikartip iclerini hazirladiginiz harcla doldurun.
* Uygun buyuklukte bir tencereye agizlari yukari gelecek sekilde dizin, uzerlerini domates dilimleriyle kapatin.
* Biberlerin uzerine cikmayacak kadar sicaka su ekleyerek kisik ateste pisirin.

Afiyet Olsun. . .

14 yorum:

  1. Hayırlı Haftalar, Ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.
    (Bugün bloglardan seçmelerde lezzet adasının saç kavurması tarifi yayınlandı.(http://gencalsabahattin.blogspot.com/)

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  2. Biber dolmasııı,ben çok seviyorum bunu,çok da güzel olmuşlar,ellerine sağlık..Hayırlı haftalar..

    YanıtlaSil
  3. Kesinlikle aynı fikirdeyim. Daha başka nice şeylerin kıymetini anladım ben de buraya gelince. Ellerine sağlık çok güzel görünüyorlar..

    YanıtlaSil
  4. Bayılırım biber dolmasına,helede binbir zorlukla,tek elle yapılmışsa dahada lezzetli olur canım..Aldım kaçtım bir tane.ellerine sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Ne güzel yazmışsınız, insan elindekinin ancak bulamadığı zaman anlıyor. Ama dolmanızda nefis görünüyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Yalnızca sizin için geçerli değil tabi, malesef insanoğlunun tabiatında var, elindekinin kıymetini bilmemek.
    Dolmada çok güzel görünüyor afiyet şeker olsun.
    Sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  7. teşekkürederim canım, seninde ellerine sağlık, çok severim dolmayı, iyi geceler dilerim sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar,yaznızı gülümseyerek okudum.Bende kesinklikle size katılıyorum.Sydneyde yaşıyorum 2 senedir.Ve dediğiniz gibi dolmalık biber bulmak hazine bulmak gibi.Dolmanın evi saran o kokusunu özledik.Hiç aklıma gelmezdi bir gün pırasa için tören yapıcağımız,çarliston biberi için servet ödeyeceğimiz:)İnsan elindekilerin kıymetini bilmeli bencede...
    Sydneyden sevgiler
    Nazan

    YanıtlaSil
  9. Canım ellerine sağlık akşam bizdede dolma vardı
    afiyet olsun sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. eline sağlık oğlunun eli değince dahada lezzetlenmişdir:)) selamlar sevgiler

    YanıtlaSil
  11. sevgili arkadaşım ellerine sağlık.ne leziz olmuş dolma biberler böyle.ellerin dert görmesin.ben yeni döndüm tatilden hemen geleyim deddim ziyaretine.cici yorumunu ve rahmetli anneannenin marifetlerini feyz alarak okudum.ahh nered o eski lezzetler,o eski doğallık...allahım bir kez daha rahmet eylesin anneannene...sevgilerimi bırakıyorum uzaklardaki arkadaşım.ankaradan sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. ben yiyemiyorum biberlerini:)

    YanıtlaSil
  13. Es-Selam gülüm..
    Evvela gönlüne sağlık! Biber dolmasını severim,eskiden sadece içini yer dışını ayıklardım ben de tüm bıdıklar gibi:)
    Süper bir konuya temas etmisşin.Maşallah..
    İnsan,nisyandır..
    An'ın kıymetini bilemiyoruz değil mi?
    Hava sıcakken bunaldık diye,soğukken donduk diye,elmalar ekşi diye,fasülye minik diye,domates yumuşak diye şu diye bu diye şikayet eder dururuz..
    Halbuki mutluluk avuçlarımızda,gönlümüzde saklı dğeil mi? :)
    Şükürler olsun bu nimetleri bizlere Veren'e,nasip edene..
    Kocaman sevgi ve muhabbetlerimle

    YanıtlaSil
  14. Canim bnim, seni o kadar iyi anlayabiliyorum ki... Ayni seyleri ben de yasadim, elimin altindayken kiymetini bilemedim mis gibi cekirdeksiz patlicanlarin, minicik dolmalik biberlerin, incirlerin, narlarin... Simdi buralarda mumla arar oldum... Bazen valizimde memleketim sebzelerini getiriyorum da Türkiye`deki yakinlarim bana gülüyorlar... Ellerine saglik, afiyetler olsun.... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil

Blogumu ziyaret edip yorum birakarak zengillik katan herkese tesekkurler.
Yorumlariniz onaylandiktan sonra yayinlanacaktir.

Related Posts with Thumbnails