13 Ekim 2010 Çarşamba

FIRIN SUTLAC

 Geleneksel mutfagimizin vazgecilmez tatlilarindan biridir sutlac. Bu da diger tum tatli ve yemekler gibi yapan kisinin damak zevkine, tercihlerine gore degisir.

 Mesela benim icin sutlac demek itir kokusu demektir. Cocuklugumdan beri annecigim ne zaman sutlac yapsa icine bir tutam itir otu atar mutlaka. Bilmeyene degisik gelir tabiki ama benim gibi alisanlara harika... Olmazsa olmazi olur sutlacin.

 Insan evlendimi bir olmuyor artik, yarim oluyor. Esiyle birlikte bir ediyor ancak. Yarisini birakiyor biryerlerde ve unutuyor zamanla.

En cok ta mutfakta yarim oluyor insan. Eger sevgili es herhangi birseyi yemiyorsa cikartiliyor menulerden, yada malzemelerden. Oyle ya artik tek basimiza bir edemiyoruz iste diger yarimizla butunlesmek gerekiyor. Bir olmakta israr edersekte evlilik yurumuyor zaten. Bir kere attin mi imzayi bastan kabullendin demektir yarim olmayi.

  Benim cocuklugumun itirida diger yarimin hatirina cikti mutfagimdan. Hic bilmedigi bir tadi zorla yedirmek olmaz ama di mi! Bende annecigim yaptikca korluyorum nefsimi. Ne de olsa annede piser bize de kesin duser :)


MALZEMELER:

* 1 cay bardagi pirinc
* 1 lt sut
* 1.5 su bardagi seker
* 1 yumurtanin sarisi
* 1 tane kabuk tarcin

YAPILISI:

* Pirincleri uzerini ortecek kadar suyla haslayin.
* Ayri bir yerde sut, seker ve yumurta sarisini blenderinizla iyice cirpin.
* Suyunu ceken pirinclere ekleyip kaynayana kadar karistirarark pisirin.
* Kaynayinca kabuk tarcinida ilave edip bir sure daha pisirin.
* Ocagi kapatinca tarcini cikartip atin.
* Servis kaselerinize aldiginiz sutlaclari bir firin tepsisine yrlestirin.
* Kaselerin yarisina gelecek sekilde tepsiyi su ile doldurun.
* Onceden isittiginiz firinda uzerleri kizarincaya kadar tutun.
* Firindan cikip soguduktan sonra en az birkac saat, mumkunse bir gece, dolapta bekleterek servis edin.

Afiyet Olsun . . .

25 yorum:

  1. baylırım fırın sütlaca ellerine sağlık , bu arada ziyaretin için teşekkür ederim. bende seni takip edeceğim selam ve dua ile

    YanıtlaSil
  2. kömbem ellerin dert görmesin cici arkadaşım benim.süper olmuş bence.ben de aynı senin gibi düşünüyorum.sırf eşim yemiyor diye denemediğim yapmadığım hatta unuttuğum o kadar çok lezzet var ki.ama olsun eşler mutlu olsun biz lezzetlerden mahrum kalsak da olur dimi.iyiki analarımız var...:))çok öptüm..

    YanıtlaSil
  3. Günaydın, ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  4. bir elmanın iki yarısı diye boşuna dememişler
    eşim sevmiyor diye pişrmediğim çok yemek var mesela karnıbahar hiç yemezdi oda ben çok seviyorum diye kızartmasını yemeye başladı :)
    hayat mutfakta bile müşterek...
    ellerine sağlık canım,sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. off ya, akıllara zarar bir görüntü :) ıtır otu ve sütlaç ilk defa duyuyorum, denemek lazım... sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. sütlacın en çok bu haline bayılıyorum ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  7. tarifleriniz çok güzel.sizi izlemeye aldım.sütlaçta enfes görünüyor.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Canım ellerine sağlık enfes olmuş fırın sütlaç
    olsada yesem:))Kucak dolusu sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. eline sağlık canım nefis olmuş
    bende severim daha çok yemesini :)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. Sayfamızı ziyaret ettiğiniz için çok teşekkürler. Lezzetli tariflerinizle tanıştığımıza sevindik:)) Bundan böyle biz de takipteyiz. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Cancağızım,ellerine sağlık..Sütlaç olur da sevilmez mi hiç ? hele ki fırında pişmiş,ve kızarmışsa..Şimdiye kadar gördüğüm en güzel kızarmış fırın sütlaçlardan tarifin..Eşinin damak tadı farklı sanırım,inşallah zamanla alışır ve benimser sevdiğin tarifleri...Gönül dolusu muhabbetle selamlar yolluyorum Dubai'deki arkadaşıma :)

    YanıtlaSil
  12. tarifin tam benim istediğim gibi. kendinden kıvamlı sütlaç tarifi arıyorken hızır gibi yetiştin valla. ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  13. Ahhhh bu erkekler...Ellerine sağlık pek severim sık sık yapar yerim:)

    YanıtlaSil
  14. Harika görünüyor.

    Sütlaca bayılırım.

    Tarif içinde teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  15. Itır dediğiniz bergamut oluyor herhalde. Ben onunla yapılan bir tatlı yedim. Tadı hala damağımda:)
    Elinize sağlık kızım hariç hepimiz çok severiz sütlacı
    sevgiler

    YanıtlaSil
  16. mmm nefis görünüyor ellerine sağlık güzelim. Eşim de ben de bayılırız fırın sütlaca, tarifi de kolaymış, en kısa zamanda yapıcam inş. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. ıtır otunu ilk kez duydum sütlaçla birlikte:)) nasıl bir uyum olur çok merak ettimm:))
    çocukluğumdan beri ne zaman fırın sütlaç yapsak bütün kaselerin üstünü sıyırıp yemek gibi bir muziplik yapmak isterimm:)) ama utanırım tabiiki de:))

    YanıtlaSil
  18. canım görüntü fevkaledeninde fevkinde:))lezzetde hiç şüphe yok ama ıtır otu?hiç bilmiyorum ellerine sağlık arkadaşım iyi geceler

    YanıtlaSil
  19. bayılırım ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  20. buna ancak enfes denebilir. ellerine sağlık, çok nefis görünüyor. iyi akşamlar diliyorum, sevgiler.

    YanıtlaSil
  21. Bence arada bir ıtırlı olanı kendin için yapmalısın ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  22. Fırın sütlaca bayılırım, eşim de çok sever. Favori tariflerime aldım bu tarifinizi:)

    Bloguma ziyaretiniz ve takibe aldığınız için de teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  23. mmm nefis görünüyor! en sevdiğim tatlılardan biridir sütlaç, ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  24. Çok severim sütlaç ı...ellerinize sağlık....
    siteniz de çok güzel tarfiler var, takip ediyorum...

    YanıtlaSil
  25. Sütlaç çok severim...ellerinize sağlık!
    Sitenizde güzel tarifler var, takip ediyorum :)

    YanıtlaSil

Blogumu ziyaret edip yorum birakarak zengillik katan herkese tesekkurler.
Yorumlariniz onaylandiktan sonra yayinlanacaktir.

Related Posts with Thumbnails