Geleneksel mutfagimizin vazgecilmez tatlilarindan biridir sutlac. Bu da diger tum tatli ve yemekler gibi yapan kisinin damak zevkine, tercihlerine gore degisir.
Mesela benim icin sutlac demek itir kokusu demektir. Cocuklugumdan beri annecigim ne zaman sutlac yapsa icine bir tutam itir otu atar mutlaka. Bilmeyene degisik gelir tabiki ama benim gibi alisanlara harika... Olmazsa olmazi olur sutlacin.
Insan evlendimi bir olmuyor artik, yarim oluyor. Esiyle birlikte bir ediyor ancak. Yarisini birakiyor biryerlerde ve unutuyor zamanla.
En cok ta mutfakta yarim oluyor insan. Eger sevgili es herhangi birseyi yemiyorsa cikartiliyor menulerden, yada malzemelerden. Oyle ya artik tek basimiza bir edemiyoruz iste diger yarimizla butunlesmek gerekiyor. Bir olmakta israr edersekte evlilik yurumuyor zaten. Bir kere attin mi imzayi bastan kabullendin demektir yarim olmayi.
Benim cocuklugumun itirida diger yarimin hatirina cikti mutfagimdan. Hic bilmedigi bir tadi zorla yedirmek olmaz ama di mi! Bende annecigim yaptikca korluyorum nefsimi. Ne de olsa annede piser bize de kesin duser :)
MALZEMELER:
* 1 cay bardagi pirinc
* 1 lt sut
* 1.5 su bardagi seker
* 1 yumurtanin sarisi
* 1 tane kabuk tarcin
YAPILISI:
* Pirincleri uzerini ortecek kadar suyla haslayin.
* Ayri bir yerde sut, seker ve yumurta sarisini blenderinizla iyice cirpin.
* Suyunu ceken pirinclere ekleyip kaynayana kadar karistirarark pisirin.
* Kaynayinca kabuk tarcinida ilave edip bir sure daha pisirin.
* Ocagi kapatinca tarcini cikartip atin.
* Servis kaselerinize aldiginiz sutlaclari bir firin tepsisine yrlestirin.
* Kaselerin yarisina gelecek sekilde tepsiyi su ile doldurun.
* Onceden isittiginiz firinda uzerleri kizarincaya kadar tutun.
* Firindan cikip soguduktan sonra en az birkac saat, mumkunse bir gece, dolapta bekleterek servis edin.
Afiyet Olsun . . .
baylırım fırın sütlaca ellerine sağlık , bu arada ziyaretin için teşekkür ederim. bende seni takip edeceğim selam ve dua ile
YanıtlaSilkömbem ellerin dert görmesin cici arkadaşım benim.süper olmuş bence.ben de aynı senin gibi düşünüyorum.sırf eşim yemiyor diye denemediğim yapmadığım hatta unuttuğum o kadar çok lezzet var ki.ama olsun eşler mutlu olsun biz lezzetlerden mahrum kalsak da olur dimi.iyiki analarımız var...:))çok öptüm..
YanıtlaSilGünaydın, ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.
YanıtlaSilSaygılarımla.
bir elmanın iki yarısı diye boşuna dememişler
YanıtlaSileşim sevmiyor diye pişrmediğim çok yemek var mesela karnıbahar hiç yemezdi oda ben çok seviyorum diye kızartmasını yemeye başladı :)
hayat mutfakta bile müşterek...
ellerine sağlık canım,sevgiler...
off ya, akıllara zarar bir görüntü :) ıtır otu ve sütlaç ilk defa duyuyorum, denemek lazım... sevgiler...
YanıtlaSilsütlacın en çok bu haline bayılıyorum ellerine sağlık
YanıtlaSiltarifleriniz çok güzel.sizi izlemeye aldım.sütlaçta enfes görünüyor.ellerinize sağlık.
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık enfes olmuş fırın sütlaç
YanıtlaSilolsada yesem:))Kucak dolusu sevgiler...
eline sağlık canım nefis olmuş
YanıtlaSilbende severim daha çok yemesini :)
sevgiler..
Sayfamızı ziyaret ettiğiniz için çok teşekkürler. Lezzetli tariflerinizle tanıştığımıza sevindik:)) Bundan böyle biz de takipteyiz. Sevgiler...
YanıtlaSilCancağızım,ellerine sağlık..Sütlaç olur da sevilmez mi hiç ? hele ki fırında pişmiş,ve kızarmışsa..Şimdiye kadar gördüğüm en güzel kızarmış fırın sütlaçlardan tarifin..Eşinin damak tadı farklı sanırım,inşallah zamanla alışır ve benimser sevdiğin tarifleri...Gönül dolusu muhabbetle selamlar yolluyorum Dubai'deki arkadaşıma :)
YanıtlaSiltarifin tam benim istediğim gibi. kendinden kıvamlı sütlaç tarifi arıyorken hızır gibi yetiştin valla. ellerine sağlık.
YanıtlaSilAhhhh bu erkekler...Ellerine sağlık pek severim sık sık yapar yerim:)
YanıtlaSilHarika görünüyor.
YanıtlaSilSütlaca bayılırım.
Tarif içinde teşekkürler. :)
Itır dediğiniz bergamut oluyor herhalde. Ben onunla yapılan bir tatlı yedim. Tadı hala damağımda:)
YanıtlaSilElinize sağlık kızım hariç hepimiz çok severiz sütlacı
sevgiler
mmm nefis görünüyor ellerine sağlık güzelim. Eşim de ben de bayılırız fırın sütlaca, tarifi de kolaymış, en kısa zamanda yapıcam inş. Sevgiler...
YanıtlaSilıtır otunu ilk kez duydum sütlaçla birlikte:)) nasıl bir uyum olur çok merak ettimm:))
YanıtlaSilçocukluğumdan beri ne zaman fırın sütlaç yapsak bütün kaselerin üstünü sıyırıp yemek gibi bir muziplik yapmak isterimm:)) ama utanırım tabiiki de:))
canım görüntü fevkaledeninde fevkinde:))lezzetde hiç şüphe yok ama ıtır otu?hiç bilmiyorum ellerine sağlık arkadaşım iyi geceler
YanıtlaSilbayılırım ellerine sağlık
YanıtlaSilbuna ancak enfes denebilir. ellerine sağlık, çok nefis görünüyor. iyi akşamlar diliyorum, sevgiler.
YanıtlaSilBence arada bir ıtırlı olanı kendin için yapmalısın ellerine sağlık sevgiler...
YanıtlaSilFırın sütlaca bayılırım, eşim de çok sever. Favori tariflerime aldım bu tarifinizi:)
YanıtlaSilBloguma ziyaretiniz ve takibe aldığınız için de teşekkür ederim :)
mmm nefis görünüyor! en sevdiğim tatlılardan biridir sütlaç, ellerine sağlık :)
YanıtlaSilÇok severim sütlaç ı...ellerinize sağlık....
YanıtlaSilsiteniz de çok güzel tarfiler var, takip ediyorum...
Sütlaç çok severim...ellerinize sağlık!
YanıtlaSilSitenizde güzel tarifler var, takip ediyorum :)