23 Şubat 2011 Çarşamba

TAVUK SUYUNA HAVUC CORBASI


 Sonunda grip benide yakaladi. Bu seneyi atlatmak uzereyim derken fena oldu bu. Ustelik tek basima degil, minik olusumla beraber yakalandik.

 Anne olmak cok zormus, yurek sizisiymis,can acisiymis. Yavrunuza bir dokunan size bin dokunur, onu bir aglatan sizi bin aglatirmis. Onlar hasta olmasin istiyor insan, onlar aglamasin, canlari acimasin onlarin, yuzleri asilmasin. Ama olmuyor. Hayat hepimizi, taa en basindan en sonuna, vakti geldikce ayni yollardan yurutuyor.

 Kendim hasta olduguma yanmiyorumda, hastayken olusumla yeterince ilgilenemedigime yaniyorum.
Neyseki yanimda bana her konuda destek olan sevgili esim var.

 Dun aksam da yine destegini esirgemeden girdi mutfaga, biz hastalara corba yapmaya. Yapti hemde oyle guzel yapti ki receteyi sizlerle paylasmadan edemedim.


 Malzemeler yine elimizin altinda olan her evde her daim bulunanlardan. Yapilisi basit, pisme suresi kisa boooolll vitaminli bir hasta corbasi.


 Malzemeler:
* 4 tane tavuk butu
* 1 tane havuc
* 1 tane patates
* 1 tutam maydanoz
* Tel sehriye
* Tereyag
* Limon


  Yapilisi:
* Tavuk butlarini duduklu tencerede haslayin.
* Haslanan tavuk etlerini kemiklerinden ve derilerinden ayirarak didikleyin.
* Ayri bir tencerede, biraz tereyaginda, rendelenmis havuc ve patatesleri soyle bir cevirip uzerine tavuk  
   suyunu ekleyerek kaynatin.
* Kaynayan corbaniza bir miktar telsehriye ekleyerek kaynatmaya devam edin.
* En son didiklediginiz tavuk etlerini ekleyin.
* Ocagin altini kapamadan 5 dk. once 1 yemek kasigi kadar unu corbanin suyu ile karistirip     
   tencereye ilave edin.
* Ocagi kapattiktan sonra, limon suyu, karabiber ve kiyilmis maydanoz ekleyerek servis yapin.

Afiyet  Olsun . . .




19 Şubat 2011 Cumartesi

FIRIN POSETINDE TAVUK


 Bu sabah adsiz bir takipcimden aldigim yorumla blogumu ne kadar yalniz biraktigimi fark ettim. Ve aslinda gececek diye bekledigim yogunlugumun hayatin taa kendisi oldugunu ve yasam devam ettikce gecmeyecegini bir kez daha anladim.

 Telasenin biri bitip digeri basliyor. Yapmak istediklerimizi ,hele su yogunlugu da bir atlatayim, diye otelersek hic yapamayabiliyoruz bazen.
Ben de oyle yapmisim bu aralar. Bloguma tarif ve yazi eklemeyi otelemisim, su da gecsin bu da bitsin diyerek. Ama bitmiyor, bitecek gibi de gorunmuyor. Insan oldugu zaman bile ardinda yapacak onca isi kalmiyor mu? Her gidenin ardindan daha yapacak cok seyi vardi denmiyor mu? Oyleyse Allah omur ve saglik verdigi surece durmak yok, yola devam :)

 Dun aksam yaptigim, yine cok pratik bir tarif geliyor simdi. Gerci bu yemegin yapilmadigi ev yoktur ama bi de benden olsun dedim.



  Malzemeler basit, ekonomik, olcu yok, tarti yok hersey istediginiz kadar.  Ben kucuk butlardan kullandim ama siz dilerseniz kalcali but dilerseniz tum veya yarim tavuk da kullanabilirsiniz. Vee bebislerimde rahat rahat yesinler diye baharat eklemedim.

 Malzemeler:
* Tavuk butu
* Patates
* Havuc
* Kuru sogan
* Sarimsak

Yapilisi:
* Patates ve havuclarin kabuklarini soyup iri iri dograyin.
* Dilediginiz miktarda kucuk boy kuru sogan veya arpacik sogani ve sarimsagi soyun ama dogramayin,
   butun olarak ekleyin.
* Uygun buyuklukteki bir firin posetine tum malzemeyi koyun, uzerine tuz, kirmizi biber ve biraz da kekik    
   ilave edip iyice karistirin.
* Firin posetinin agzini sikica kapatip catalla bir kac yerinden delik acin.
* 180 derecede yaklasik 45 dakika kadar pisirin.
   Iste hepsi bu kadar.

 Afiyet olsun . . .

5 Şubat 2011 Cumartesi

HINGAL



 Henuz kucuk bir cocukken hinger olarak ogrendim bu yemegin adini. Buyudukce asil adinin hingal oldugunu gordum.

  Cerkez bir komsumuz vardi, cay saatlerine yapardi. Bazen kiymalisini bazen de patateslisini. Yedigim ilk gunden beri patateslisinden vazgecemedim. Evlendikten sonra da esimin favorileri arasina girdi.
Biraz el oyalayici oldugu icin cok sik yapamiyorum ama aklima dusunce de hic usenmiyorum.
Bazen yemek menume bazen de cay menume ekliyorum. Ve yiyen herkesten tam not aliyorum.
Her ne kadar kiymalisi daha cok bilinsede eger denemediyseniz patateslisini mutlaka tavsiye ediyorum.

Malzemeleri her evde el altinda bulunan malzemeler. Hingal yapmak icin ozel bi alisverise ihtiyac yok.

* Biraz un ve suyla kulak memesi kivaminda bir hamur yogurun 20 dk kadar dinlendirin.
* Hamur dinlenirken birkac tane patates haslayip catalla ezin.
* 2 tane kuru sogani az  yagda kavurup biraz tuz da ekleyip patatesle karistirin.
* Hamurdan orta incelikte yufkalar acin ve su bardaginin agziyla kucuk parcalar kesin.
* Iclerine hazirladiginiz harctan koyarak agizlarini kapatin.
* Genis bir tencerede su kaynatip hingallari 3-4 dk kadar pisirin.
* Pisen hingallari bir kevgir yardimi ile sularini suzerek servis tabaklarina alin.
* 5-6 dis sarimsagi ezerek biraz zeytinyagda kavurun. Uzerine domates salcasi ilave edip kavurmaya devam edin.
* Biraz tuz, biraz su ilave edip karistirin.
* Hingallarin uzerine dokerek servis yapin.

Afiyet Olsun . . .



Related Posts with Thumbnails